Červený rybíz

Rybíz červený (Ribes rubrum)

Čeleď : Meruzalkovité
Vzhled : Ovocný keř o výšce 1 – 2m, jehož plody jsou malé, jedlé, bobule červené barvy s nakyslou chutí. Bobule vyrůstají na větvičkách v plodenstvích, malých hroznech.
Pětilaločné listy spirálovitě uspořádané na stopkách, střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Kůra rybízu je černošedá.
Květy jsou nenápadné žluto-zelené, velké 4-9mm, kvete v 7–8cm dlouhých převislých hroznech od dubna do května.
Zralé bobule jsou kulovité, lysé, zpravidla 0,6–0,7 cm v průměru, červené nebo světle žluté, mírně nakyslé. Větve nemají trny.
Obsahuje : Vitamín C, B1, B2, B6
Použití :  Rybízové bobule obsahují nejvíce kyselin a kromě toho jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C.
Můžeme konzumovat za syrova. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.