Černý rybíz

Černý rybíz (Ribes nigrum)

 

Čeleď : Meruzalkovité
Vzhled : Opadavý keř o maximální výšce 1,5m. Pětilaločné listy, spirálovitě uspořádané na stopkách. Květy jsou žluto-zelené a visí v hroznech dlouhých asi 8 cm.
Každý hrozen později plodí 3 – 10 bobulí.
Obsahuje : Vitamín C, E, B6, karoten, thiamin, riboflavin, niacin
Použití :  Černý rybíz řadíme mezi rostlinné antioxidanty, působí močopudně a potopudně, protihnilobně, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posiluje žaludek.
Také plody černého rybízu slouží proti nachlazení a černému kašli. Šťáva z plodů zvyšuje pružnost cév, odolnost proti nachlazení a zvýšení hladiny antioxidantů.
Potlačuje vliv na rozvoj některých demencí (ochrana mozkových cév i buněk).
Pomáhá při boji s rakovinou. . List je například součástí čajů pro léčbu močových cest. Pití šťávy z černého rybízu působí jako prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům.